Archieven G. en W.D. Jansen

De Heimans en Thijsse Stichting beheert een waardevolle collectie natuurdagboeken. Naast de dagboeken van Jac. P. Thijsse zelf, bevat deze verzameling werk van bekende namen als Rinke Tolman en Kees Hana. Recentelijk werd de unieke 75-jarige reeks vogeldagboeken van Herman Nuijen hieraan toegevoegd. Met de vogelwaarnemingen van de Amsterdamse broers Willem Dirk (Wil) en Gerard Jansen is nu de volgende aanwinst een feit. De plaatsingslijsten van deze kleine, maar fijne archiefjes zijn op deze site beschikbaar onder het kopje ‘ge├»nventariseerde archieven’ bij Archief en documentatie. Onze beeldarchivaris (en fervent vogelaar) Ruud Vlek stelt de Jansens aan u voor.

Wil Jansen werd met zijn broer Gerard in de jaren dertig van de twintigste eeuw lid van het district Amsterdam van de Nederlandsche Jeugdbond voor Natuurstudie, in de afdeling ‘Sturnus’ uit Amsterdam-Noord. Deze groep NJN-ers gaf het blaadje ‘De Rothoek’ uit, naar het gebied onder Tuindorp Oostzaan dat toentertijd een vergelijkbare status had als het Landje van Geijsel nu. In december 1938 werd Wil lid van de Werkgroep Vogels van de Nederlandse Natuurhistorische Vereeniging, afdeling Amsterdam.

De gebroeders Jansen stelden in juni 1939 in Waterland de allereerste broedgevallen in de regio vast van Baardmannetje, aan het Barnegat bij Uitdam (Ardea 29: 208, Amsterdamse vogelhistorie p 40). In 1967 ontdekte Wil de eerste Bladkoning voor Amsterdam, op 10 oktober 1967 in het Flevopark. Hij inventariseerde ook het Flevopark (te raadplegen in het archief van de Vogelwerkgroep Amsterdam in het Stadsarchief Amsterdam: VWGA-archief, SAA 30733 doos 123).

In maart 1974 fotografeerde Wil een albino Grutto aan de Poppendammergouw in Waterland. Voor zover bekend is dit de enige volledige albino Grutto ooit levend gefotografeerd in Nederland.

Terwijl Wil al voor de oorlog lid was van de Nederlandsche Ornithologische Vereniging (NOV) werd hij in 1967 actief lid van de Club van Nederlandse Vogelkundigen. Peter Meijer interviewde hem nog in 2010 (zie Eeuwbericht van de Club van Nederlandse Vogelkundigen, 2011 p. 205-206). De Jansens waren tot op hoge leeftijd trouwe bezoekers van de Sovon-dagen in Nijmegen. Vanwege zijn verdiensten werd Wil met eerbied door de jongere garde Amsterdamse vogelaars bejegend. Zelf was hij een en al bescheidenheid, hij vond zich niet zo’n vogelkundige.

N.B.: De buitenlandse vakantieverslagen worden elders ondergebracht. De diacollectie, die waarschijnlijk voornamelijk uit buitenlands materiaal bestaat, wordt nog nader gedeselecteerd.