Jac. P. Thijsse en het Naardermeer
Het Naardermeer gebruiken als vuilnisbelt? Het had zomaar kunnen gebeuren. Eind 1904 stelde het college van B en W van Amsterdam voor het Naardermeer te kopen om het te bestemmen als vuilstortplaats. Het leek een ideale oplossing voor het afvalprobleem. Toch werd het voorstel door de Raad verworpen. Had het protest van Jac. P. Thijsse invloed op de beslissing? Tijdens de raadsvergadering kwam het natuurschoon nauwelijks aan de orde. En hoe kwam het Naardermeer al in 1906 in handen van de natuurliefhebbers?
Van vuilnisbelt tot natuurmonument
De bioloog en onderwijzer Jac. P. Thijsse heeft daar een grote rol in gespeeld. Hij was het die actie voerde tegen de komst van die vuilnisbelt en voor behoud van de natuur, het allereerste natuurmonument van Nederland.
Het 110-jarig bestaan van het Naardermeer als natuurmonument was aanleiding voor nader onderzoek. Dat leverde verrassende nieuwe feiten op.
Biologe Marga Coesèl is in die geschiedenis gedoken en heeft die opgeschreven in haar boekje “Van vuilnisbelt tot natuurmonument”. Beheerder Gradus Lemmen van Natuurmonumenten krijgt het eerste exemplaar. U kunt hier ook een audiofragment van beluisteren: Vroege Vogels.
- Van vuilnisbelt tot natuurmonument
- Jac. P. Thijsse en het Naardermeer
- Auteur: Marga Coesèl
- Uitgever: Heimans en Thijsse Stichting en Natuurmonumenten
- Aantal Pagina’s: 96
- ISBN nummer: 9789082180015
- Genre: verhalend
- Bindwijze: softcover
- Prijs: € 9,50, leden Natuurmonumenten: € 7,50
- Te bestellen via de website van Natuurmonumenten