Eli Heimans en de moderne kunst

De Rotterdamse kunstenares Vera Mennens werkt op het snijvlak van kunst en (visuele) geschiedschrijving. Zij is geïnteresseerd in de vraag hoe archiefstukken en andere historische documenten ons collectief geheugen ondersteunen én vormgeven. Hierbij heeft zij veel aandacht voor natuurhistorie en allerhande landschappen. Onlangs werkte Mennens mee aan de tentoonstelling What do landscapes say? in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Voor haar bijdrage aan deze tentoonstelling liet Mennens zich inspireren door Eli Heimans. Marga Coesèl bezocht de expositie en schreef hier het volgende stukje over:

Dat ook kunstenaars belangstelling hebben voor de persoon van Eli Heimans blijkt uit het werk van de jonge kunstenares Vera Mennens. Met steun van het Mondriaan Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds maakte zij twee video-installaties waarbij zij het optreden van Heimans als uitgangspunt nam. In de vorm van een imaginaire dialoog met Heimans dwaalde zij rond in de natuur en onderzocht zij sporen die hij had nagelaten. Zij wilde bepalen hoe wij omgaan met gearchiveerde geschiedenis en de manier waarop wij de natuur in deze tijd ervaren.

Uit het archief van de Heimans en Thijsse Stichting maakte zij een opname van de briefkaart die Heimans op 21 juli 1914, de dag voor zijn dood naar zijn vrouw stuurde vanuit zijn excursie-adres in Gerolstein in de Eifel (zie afbeelding). De video-installaties van Vera Mennens waren in september te zien in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam, in het kader van de tentoonstelling What do landscapes say?

Haar complete werk is te zien op www.veramennens.nl