Grielen in de Amsterdamse Waterleidingduinen (1903-1957)

Sinds medio jaren negentig ontvangt de Heimans en Thijsse Stichting regelmatig schenkingen met natuurhistorische foto’s en films. Zodoende is door de jaren heen een schat aan natuurhistorisch beeldmateriaal verzameld. Onze stichting probeert dit materiaal zo goed mogelijk onder te brengen bij professionele instellingen, zoals het Nederlands Fotomuseum, de Stichting voor Beeld & Geluid en regionale musea en archieven.

Onderhand is een deel van dit materiaal gedigitaliseerd en kunnen we een groter publiek deelgenoot maken van deze waardevolle collecties. Met dit doel voor ogen zijn onze beeldarchivaris Ruud Vlek en Hetty Litjens al een tijd bezig om het beeldmateriaal te bewerken en geschikt te maken voor publicatie. Als vervolg op de compilatie van beelden van Adolphe Burdet van grielen in de Kennemerduinen (1907-1935) hebben zij een nieuwe film samengesteld over de tijd dat deze geheimzinnige vogel nog voorkwam in de duinen van Noord-Holland. Het resultaat biedt deze keer een mooi overzicht van broedende grielen in de Amsterdamse Waterleidingduinen (1903-1957).

De foto’s, films en tekeningen die gebruikt zijn voor de nieuwe film zijn van de hand van Freek Bloem, Gerrit Bos, Piet Cornet, Marc van Geene, François Haverschmidt, Klaas Hulsbos, Kees Koeman, Henk Schoorl, Henk J. Slijper, Paul Louis Steenhuizen, Jan P. Strijbos, Joop Strijbos, Jaap Taapken, Gé Traanberg en Cor Wijnaendts. De schat aan historisch beeldmateriaal is gelardeerd met oude kranten- en tijdschriftartikelen. In combinatie met de informatieve bijschriften ontstaat zo een uniek tijdsdocument.