In memoriam Jaap Mennema (1930-2020)

Onlangs ontving de Heimans en Thijsse Stichting het bericht van het overlijden van onze donateur en oudbestuurslid Jacob (Jaap) Mennema. Jaap was van 1994 tot 2000 lid van het dagelijks bestuur. Het DB bestond in die tijd vrijwel alleen uit Ouwe Sokken (oud-NJN’ers), een vriendenkring waar Jaap, die ook lid van de NJN was geweest, zich prima thuis voelde.

Na zijn studie biologie werkte Jaap eerst als leraar in het middelbaar onderwijs en vanaf 1965 als wetenschappelijk ambtenaar bij het Rijksherbarium in Leiden. Daar had hij een belangrijk aandeel in de verschijning van deel I en II van de Atlas van de Nederlandse Flora (1980,1985). In 1988 stapte hij over naar de functie van stadsecoloog in Den Haag. Het jaar daarop verdedigde hij aan de Rijksuniversiteit Leiden zijn proefschrift over het plantengeslacht Lamium (Dovenetel).

Eenmaal gepensioneerd werd Jaap Mennema actief bij de Heimans en Thijsse Stichting als eindredacteur van de nieuwsbrief en als voorzitter van de Commissie Publiciteit. Mede op zijn initiatief werd ervoor gekozen de Heimans en Thijsse Prijs niet meer uit te reiken in de Koningszaal van Artis, maar op locatie en met een uitgebreid programma in de vorm van een lunch en een excursie. De eerste keer gebeurde dat in Zuid-Limburg, waar de prijs 1997 werd uitgereikt aan Henk Hillegers. Na het afscheid van Jaap Mennema bij de Heimans en Thijsse Stichting was hij onder meer actief als lid van de Paddenstoelenwerkgroep van de KNNV-afdeling Den Haag.

Tekst: Marga Coesèl