Jan P. Strijbos op Spitsbergen

Dankzij de inzet van onze beeldarchivaris Ruud Vlek en ‘beeldkunstenaar’ Hetty Litjens is wederom een compilatie gereedgekomen met foto- en filmmateriaal uit de collectie van de Heimans en Thijsse Stichting. Deze keer gaat het om een reconstructie in woord en beeld van twee reizen naar Spitsbergen van de bekende natuurfotograaf en -publicist Jan P. Strijbos (1891-1983), in 1939 en 1956. De nieuwe film is hier te bekijken.

De expeditie die Strijbos in de zomer van 1939 ondernam, samen met de jeugdige Jaap Mees (1922-1993), eindigde in een ware overlevingstocht. Het tweetal maakte een bootreis langs de kust van Noorwegen, om vervolgens op Spitsbergen een maand lang arctische broedvogels te fotograferen en te filmen. Strijbos was er vooral op uit om het voorkomen van vorkstaartmeeuwen op Spitsbergen te documenteren. Dat mislukte, mede doordat Strijbos na het verlies van zijn kano in een hachelijk avontuur belandde, waarbij hij eind juli 1939 enige dagen vermist was.

Deze compilatie ondervangt enigszins het mislukken van de film over Spitsbergen in 1939, waarvan een deel van het destijds gefilmde materiaal bovendien verloren is gegaan. De beelden worden ondersteund door krantenartikelen en passages uit Svalbard – Zwerftocht langs de koele stranden van Spitsbergen (1957), het boek waarin Strijbos verslag doet van zijn avontuurlijke tocht.

Naast de vele unieke foto’s bevat de compilatie een fragment uit een Polygoon-bioscoopjournaal ‘Hollands Nieuws’ van 6 augustus 1939, waarin Strijbos over zijn strapatsen vertelt aan een geboeid toehorende Jac. P. Thijsse.

Meer informatie over de herkomst van het materiaal en de verdere verantwoording vindt u in de aftiteling van de film.