‘Nieuwe’ films van Jan P. Strijbos

Onze beeldarchivaris Ruud Vlek en autodidactisch filmrestaurator Hetty Litjens blijven in hoog tempo oude filmbeelden bewerken voor online publicatie. De afgelopen jaren hebben zij een schat aan filmfragmenten ontsloten, door deze te restaureren/bewerken en in de meeste gevallen tevens van toelichting en aanvullend (beeld)materiaal te voorzien. De meeste films zijn te vinden op deze website, onder het kopje ‘Video- en audiofragmenten‘ (onder ‘Collectie’).

Onder meer van de zeer productieve natuurfotograaf, -filmer en -schrijver Jan P. Strijbos is langs deze weg recentelijk veel materiaal beschikbaar gekomen op internet. Ook de jongste aanwinsten zijn films van Strijbos, afkomstig uit de collectie van het Museon-Omniversum in Den Haag.

Een eerste film toont beelden van de (tot op heden) laatste broedende grielen in Nederland, door Strijbos gefilmd in de Amsterdamse Waterleidingduinen bij Vogelenzang (1937), en in de Verbrande Pan bij Bergen (1946-1950). De film eindigt met de enige kleurenbeelden van broedende grielen in Nederland. Bijzonder zijn de beelden van het wegdragen van de eierschaal direct na het uitkomen van een grielenkuiken.

Onze meeuwen

Nu ook online te bekijken is ‘Onze meeuwen’ (ca. 1960), een overzicht van in Nederland broedende soorten, met fraaie nestopnamen van stormmeeuw, zilvermeeuw, kleine mantelmeeuw en kokmeeuw. De film stamt uit een periode dat Strijbos zich na diverse buitenlandreizen weer meer begon te interesseren voor de Nederlandse avifauna. Het is waarschijnlijk dat de film indertijd maar weinig is vertoond, omdat vermeldingen in de ornithologische literatuur en daarbuiten ontbreken.

De film eindigt met een fragment van de Ross’ Meeuw die van 6 juni – 14 juli 1958 op Vlieland verbleef. Dit fragment is hier ook als afzonderlijk filmpje te bekijken.