Nominatie Jan Wolkers Prijs

Nu ga ik er eens op uit is genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs (2022), de prijs voor ‘het beste natuurboek van het jaar’. Deze prachtige uitgave bevat een door Marga Coesèl samengestelde selectie van fragmenten uit de vroege natuurdagboeken (1884-1898) van Jac. P. Thijsse. Het boek is schitterend geïllustreerd en, tevens door Coesèl, deskundig van commentaar en contextinformatie voorzien. Nu ga ik er eens op uit is samen met vier andere boeken overgebleven uit een eerdere selectie van achttien mogelijke kanshebbers (de longlist). Op zondag 23 oktober horen we tijdens de uitzending van Vroege Vogels op NPO Radio 1 wie de prijs in de wacht sleept.

In de aanloop naar de uitreiking spreekt Vroege Vogels elke week met één van de kanshebbers. In de radio-uitzending van 25 september was het de beurt aan Marga Coesèl. Samen met verslaggever Rob Buiter en de Amsterdamse stadsecoloog Ton Denters besprak zij Thijsses dagboeken terwijl het drietal als het ware in zijn voetsporen trad tijdens een wandeling in de omgeving van Muiden. De reportage is hier te beluisteren.

Het is niet voor het eerst dat Thijsse en Coesèl voor de inmiddels prestigieuze prijs in aanmerking komen. Bij de eerste editie van de Jan Wolkers Prijs, in 2013, haalde Wanhoop nooit aan vooruitgang, de door Coesèl verzorgde brievenbundel van Thijsse, de shortlist. Destijds verkoos de jury Simon van der Geest (met Spinder) uit tot winnaar.