‘Nu ga ik er eens op uit’: wandeldagboeken van Jac. P. Thijsse

Op 2 juli jl. verscheen Nu ga ik er eens op uit: wandeldagboeken 1884-1898, een door Marga Coesèl bezorgde editie van Jac. P. Thijsses vroegste natuurdagboeken. Met deze rijk geïllustreerde uitgave wordt een onbekend deel van Thijsses oeuvre op zeer aantrekkelijke wijze ontsloten voor een groot publiek.   

Behalve als pionier van de Nederlandse natuurbescherming geniet Jac. P. Thijsse (1865-1945) tegenwoordig vooral nog faam als auteur van menig Verkadealbum. Naast deze populariserende pareltjes produceerde hij een grote hoeveelheid ‘serieuzer’ werk, zoals Het Vogeljaar en talloze artikelen voor De Levende Natuur. Thijsse was een productief en begenadigd schrijver, maar bovenal een echt buitenmens èn een uitstekend waarnemer. Tijdens een groot deel van zijn leven hield hij wandeldagboeken bij, waarin hij al deze kwaliteiten met elkaar verenigde. Deze dagboeken vormen een verslag van alles wat hij zag tijdens zijn zwerftochten door de natuur, aangevuld met notities over het landschap en de weersomstandigheden. Het zijn dus echte natuurdagboeken, waarin de lezer tevergeefs zoekt naar Thijsses persoonlijke beslommeringen en zielenroerselen.

Hoewel in eerste instantie niet voor publicatie bestemd, zijn Thijsses natuurdagboeken voor een breed publiek uitermate boeiende lectuur, vanuit natuurhistorisch oogpunt maar zeker ook vanwege de literaire kwaliteit. Verbazend genoeg was er tot op heden nooit een gedrukte uitgave van verschenen. Met Nu ga ik er eens op uit is deze leemte in het gepubliceerde werk van een van Nederlands grootste natuurschrijvers eindelijk gevuld. Deze uitgave bevat de twee oudste dagboekdelen, uit de periode (1884-1887 en 1894-1898) waarin Thijsse als piepjonge onderwijzer werkte in Amsterdam.

De dagboeken zijn van deskundig commentaar voorzien door Marga Coesèl, conservator van de Heimans en Thijsse Stichting en Thijsse-kenner bij uitstek. Een keur aan schitterende afbeeldingen, ten slotte, waaronder veel van Thijsses eigen tekeningen, maakt Nu ga ik er eens op uit tot een absolute must voor iedere natuurliefhebber.

Nu ga ik er eens op uit is een uitgave van Van Oorschot. Het kost €35 en is verkrijgbaar in de betere boekhandel.

In de pers

Het boek heeft sinds de publicatie al de nodige aandacht gegenereerd en is in diverse media lovend besproken. Via de links treft u recensies aan in het Haarlems Dagblad en op de sites van literair weblog Tzum en Athenaeum Boekhandels. Op laatsgenoemde website is tevens een leesfragment beschikbaar.

Dik van der Meulen, die werkt aan een biografie over Thijsse, wijdt in de Volkskrant een lang artikel aan de publicatie van de dagboeken. Hij vervat zijn positieve oordeel over Nu ga ik er eens op uit in een uitgebreide beschouwing over Thijsses werk en de plaats die zijn dagboeken hierin innemen. Van der Meulen signaleert een recente herwaardering van Thijsse, die hij in verband brengt met de ingrijpende veranderingen in de natuur in Nederland.