Onderzoekers gevraagd

De collectie van de Heimans en Thijsse Stichting bevat een schat aan informatie over natuurstudie, natuureducatie, natuurbescherming en natuurbeleving. Zowel scholieren, studenten, promovendi en journalisten als belangstellenden kunnen in deze collectie origineel archiefmateriaal en documentatie vinden voor het maken van een werkstuk of het schrijven van een scriptie, proefschrift of publicatie. Hieronder een paar voorbeelden van de mogelijkheden

Biografie

Onder de natuurkenners en natuurbeschermers zijn veel kleurrijke figuren die een geschikt onderwerp zijn voor het schrijven van een biografie, zoals de avontuurlijke natuurpublicist, fotograaf en filmer Jan P. Strijbos (1891-1983) en de al even veelzijdige natuurpopularisator Kees Hana (1910-1075).

Natuurdagboeken

Veel natuurliefhebbers hebben gedurende korte of langere tijd dagboeken bijgehouden over hun waarnemingen in de natuur en hun ervaringen op excursies, soms ge├»llustreerd met tekeningen en/of foto’s. Behalve natuurdagboeken van Jac. P. Thijsse zijn er in de collectie van de HTS ook dagboeken van onder anderen Rinke Tolman, Kees Hana en Henk van Halm.

Natuurcolumns

Eli Heimans en Jac. P. Thijsse schreven elk vele honderden columns (natuurfeuilletons) in dag- en weekbladen, zoals de Groene Amsterdammer en de Telegraaf. Maar zij waren lang niet de enigen. Voor hen, maar zeker daarna waren er natuurkenners die wekelijks of maandelijks een stukje over de natuur schreven in landelijke en/of regionale bladen. Bekende natuurcolumnisten zijn onder anderen Fop I. Brouwer, Jan Nijkamp, Henk van Halm en Koos van Zomeren. Ook in deze tijd is de natuurcolumn een geliefd genre.

Kortom: je bent van harte welkom wanneer je gebruik wilt maken van de archieven van de Heimans en Thijsse Stichting.