Heimans en Thijsse Nieuwsbrief nr. 44

Mededelingenblad van de Heimans en Thijsse Stichting
nummer 44, juni 2013

nieuwsbrief44

In deze Nieuwsbrief aandacht voor de volgende onderwerpen:

Een Zilveren Spreeuw voor Jacques de Smidt en Eddy van der Maarel

Het Algemeen Bestuur heeft in zijn vergadering op 23 februari 2013 Jacques de Smidt en Eddy van der Maarel onderscheiden. Voorzitter Frank Berendse reikte hun een ‘Zilveren Spreeuw’ uit als blijk van de grote waardering van het bestuur voor de enorme en jarenlange inzet voor de Heimans en Thijsse Stichting.

Symposium: Mens en natuur in een verstedelijkte omgeving

Op 19 april organiseerde de Heimans en Thijsse Stichting in Wageningen een geslaagd en druk bezocht symposium over de relatie tussen mens en natuur in een verstedelijkte samenleving. Het programma bestond uit drie inleidingen door respectievelijk Birgit Elands (Bos en Natuurbeleid, WUR, Wageningen Universiteit en Research Centre), Arjen Wals (Sociaal Leren en Duurzame Ontwikkeling, WUR) en Tracy Metz (journalist). Daarna discussieerde Prinses Irene van Lippe- Biesterfeld (NatuurCollege) met 12 studenten van de WUR over hun relatie met de natuur.

Heimans en Thijsse Prijs voor VARA’s Vroege Vogels

Frank Berendse (voorzitter van de Heimans en Thijsse Stichting) sprak de laudatie van de Heimans en Thijsse Prijs uit. Hij zei onder meer dat Vroege Vogels al bijna 35 jaar de natuur onder de aandacht brengt van een breed publiek. Het programma brengt de natuur heel dicht bij de mensen op een geweldig enthousiaste en inspirerende manier.

Eli Heimans: Een ‘oprechte’ verrassing

Hoewel de bioloog Fop I. Brouwer het leven en werk van Eli Heimans uitvoerig beschreef, bleven er ook na publicatie van zijn uitstekende biografie enkele vragen. Had Heimans bijvoorbeeld als jong onderwijzer onder het pseudoniem ‘O.P. Recht’ stukjes in het Algemeen Handelsblad gepubliceerd, zoals Thijsse in zijn Levensbericht van E. Heimans (1929) beweerde?
Marga Coesèl

Boekbespreking: Duinen en mensen Texel.

Dit boek over Texel is geschreven door 5 auteurs m.m.v. 12 collega’s en geredigeerd door Roos en Van der Wel. Er zijn drie centrale hoofdstukken, ‘Historie en gebruik’, ‘Natuur en landschap’ en ‘Gebieden van zuid naar noord’. Deze hoofdstukken worden voorafgegaan door een Inleiding en besloten met een beschouwing over ‘Texel en de overkant’, een Index, en bronvermeldingen.
Eddy van der Maarel

Wie Is …..? nr. 2
Chris Kalden

Maarten Smies

Klik hier om Nieuwsbrief nr. 44 online te bekijken (pdf-bestand).