Symposium Heimans en Thijsse Stichting 24 november 2018

Vooraankondiging Heimans en Thijsse Symposium op zaterdagmiddag 24 november 2018 in Utrecht

 

Onze samenleving heeft een dubbele houding ten opzichte van dieren. Voor velen zijn huisdieren vrienden met een eigen persoonlijkheid, terwijl in de bio-industrie dieren worden klaargestoomd tot kiloknallers. Dat geeft aanleiding tot sterke maatschappelijke emoties met een duidelijk ethische basis.

In de wereld van het natuurbeheer daarentegen was er tot voor kort weinig discussie over dierenrechten. Terwijl dit beheer vaak grote gevolgen heeft voor dieren en hun leefomstandigheden. Bekende voorbeelden zijn het vangen en doden van grote aantallen ganzen, het afschot van damherten in de duinen en het beheer van grote grazers in de Oostvaardersplassen.

Is dierethiek een blinde vlek in het natuurbeheer? Of is in dit werkveld alleen de instandhouding van populaties en levensgemeenschappen van belang en hoeven natuurbeheerders geen rekening te houden met het wel en wee van individuele dieren?

Over deze vragen organiseert de Heimans en Thijsse Stichting op zaterdagmiddag 24 november een prikkelend symposium met als sprekers: Frans de Waal, internationaal vermaard primatoloog, Floris van den Berg, filosoof, en Esther Ouwenhand, politica.

U kunt zich hier opgeven: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSefcfywKp-eI5V1Y3C_WivHjwqYNGMOcGm02u1QXoPJj-ztJg/viewform