Nieuw boekje in Heimans en Thijsse Reeks

Adolphe Burdet (1860-1940) was een fotograaf en filmer die bekendheid verwierf als een van de eerste vogelfotografen van Nederland. Peter Bulsing schreef een korte biografie over deze van origine Zwitserse natuurliefhebber en -beschermer. Het rijk geïllustreerde Adolphe Burdet – Vogelaar en lichtbeeldpionier verschijnt als zesde deel in de Heimans & Thijsse Reeks.

Burdet raakte als reislustige twintiger in Nederland verzeild en besloot hier enige tijd te blijven. Hij solliciteerde met succes naar de functie van leraar Frans bij de puissant rijke familie Van der Vliet-Borski, trouwde met zijn pupil Olga en werd zodoende een vermogend man. Vanwege zijn financiële onafhankelijkheid kon hij zich vervolgens volledig op de natuurstudie richten, in het bijzonder de ornithologie.

Vriendschap met Jac. P. Thijsse

Een ontmoeting met Jac. P. Thijsse mondde uit in een hechte vriendschap. Thijsse moedigde Burdet aan om zijn twee passies, natuur en fotografie, met elkaar te combineren. Hij deed dit met verve en werd een pionier op het gebied van de natuur- en vogelfotografie. Burdets stereofoto’s van Nederlandse vogels bleken populair in het onderwijs en bij natuurorganisaties. Bij de vertoning van de beelden op bijeenkomsten gaf Thijsse vaak een toelichting. Burdets foto’s werden tevens gebruikt als illustraties in artikelen, boeken en voor een serie vogelkalenders (met bijschriften van Thijsse). Vanaf 1920 maakte Burdet ook bewegende beelden van vogels, die eveneens door Thijsse van commentaar werden voorzien. Een compilatie van zijn werk is hier beschikbaar.

Burdet specialiseerde zich in de Nederlandse broedvogels. Van de ongeveer 170 toen bekende broedvogelsoorten, heeft hij er meer dan 125 met zijn camera vastgelegd. Naast zijn fotografie en filmwerk was Burdet gedurende lange tijd bestuurslid van Vogelbescherming Nederland en Natuurmonumenten. Ook droeg hij financieel bij aan de verwerving van belangrijke natuurterreinen, zoals het Naardermeer. Zijn werk is onder andere opgenomen in de collecties van het Instituut voor Beeld en Geluid, het Fotomuseum Rotterdam en het Rijksmuseum te Amsterdam.

De Heimans & Thijsse Reeks is een serie toegankelijke boekjes over de geschiedenis van de natuurbescherming in Nederland. De reeks wordt uitgegeven door de KNNV, in samenwerking met de Heimans en Thijsse Stichting.

Peter Bulsing is (natuur)fotograaf en schrijver van boeken en artikelen over de natuur rond de woning. De laatste twintig jaar van zijn werkzame leven was hij actief in de natuur- en milieueducatie.

Meer informatie

Klik hier voor een reportage in de radio-uitzending van Vroege Vogels van 5 december 2021, waarin de auteur vertelt over Adolphe Burdet.