Nieuw deel in Heimans en Thijsse Reeks

Op het symposium van de Heimans en Thijsse Stichting dat zaterdag 24 november plaatsvindt, wordt Frederik Willem van Eeden – pionier van de natuurbescherming officieel gepresenteerd. Het vierde deel in de Heimans en Thijsse Reeks is geschreven door Marga Coesèl, de conservator van het Heimans en Thijsse Archief.

Frederik Willem ‘Frits’ van Eeden (1829-1901)

De meeste mensen associëren de naam Frederik (Willem) van Eeden met de schrijver die tegenwoordig vooral nog enige beroemdheid geniet als auteur van De kleine Johannes. Diens gelijknamige vader is vandaag de dag veel minder bekend. Frederik van Eeden senior (1829-1901) was museumdirecteur en secretaris van de Nederlandse Maatschappij ter Bevordering van Nijverheid. Hij was daarnaast een fervent natuurliefhebber/amateurbotanicus en maakte vooral naam met beschrijvingen van zijn ‘botanische’ wandelingen door het Nederlandse landschap, waarin hij gedetailleerd verslag deed van de planten die hij aantrof. Frederik ‘Frits’ van Eeden was een belangrijke inspirator voor Jac. P. Thijsse en Eli Heimans en is alleen daarom al te beschouwen als één van de geestelijk vaders van de Nederlandse natuurbeschermingsbeweging. In Frederik Willem van Eeden geeft Marga Coesèl een beknopte schets van zijn leven en van de rol die Van Eeden speelde in de bloeiende natuurstudie en opkomende natuurbescherming in de late negentiende eeuw.

De Heimans en Thijsse Reeks

De Heimans en Thijsse Reeks is inmiddels uitgegroeid tot een mooie serie van rijk geïllustreerde boekjes over de geschiedenis van de Nederlandse natuurbescherming. De boeken zijn geschreven in dezelfde toegankelijke stijl als het werk van Heimans en Thijsse. De hele serie is beschikbaar via de webshop van de KNNV. Op het Heimans en Thijsse symposium van aanstaande zaterdag zijn alle vier tot nu toe verschenen delen tegen gereduceerd tarief verkrijgbaar. U betaalt per deel €10 in plaats van €12,95. Voor een complete set van vier delen betaalt u eenmalig slechts €30, wat neerkomt op een korting van meer dan €20. Houd u er rekening mee dat betaling enkel mogelijk is met contant geld.