Tentoonstelling Verkade-albums

Vanaf 23 juni t/m 15 juli is in Landgoed Oranjewoud een bijzondere presentatie te zien rond de Verkade-albums. De originele aquarellen worden voor het eerst in lange tijd weer in het openbaar getoond. De expositie maakt deel uit van Oase Oranjewoud, een gevarieerde tentoonstelling over natuur en natuurbeleving die tot en met 23 september 2018 loopt in museum Belvédère.

Bij het grote publiek is Jac. P. Thijsse vandaag de dag vooral nog bekend als ‘de man van de Verkade-albums.’ De firma Verkade begon aan het begin van de vorige eeuw gekleurde plaatjes bij hun artikelen te verspreiden. Na een aantal tekstloze verzamelalbums te hebben uitgebracht, besloot de koekfabrikant de plaatjes als illustraties te laten dienen bij een doorlopend verhaal. Na de keuze voor het thema ‘inheemse natuur’ lag de voorkeur voor Jac. P. Thijsse als auteur voor de hand. Thijsse aarzelde aanvankelijk om zijn diensten te verlenen voor wat in essentie een reclamecampagne was. Maar gelukkig – zo zeggen we nu – was de drang om zijn enthousiasme voor de natuur met de mensen te delen uiteindelijk sterker.

In 1906 verscheen Lente, al snel gevolgd door deeltjes over de resterende seizoenen. In deze albums bespreekt Thijsse de ontwikkelingen die gedurende het jaar optreden in de natuur op zeer aanstekelijke wijze, waarbij hij zich bijna alleen maar baseert op eigen waarnemingen. Op de jaargetijdenalbums volgden een serie over landschapstypen en een kwartet reisalbums, waarin Thijsse verslag deed van zijn fiets- en wandeltochten door het Nederlandse landschap. Van de 35 Verkade-albums die in totaal zijn verschenen, nam Thijsse er twintig voor zijn rekening. Zijn laatste, Eik en Beuk, verscheen postuum in 1995, zij het (vanzelfsprekend) niet meer als plaatjesalbum. Mede dankzij Thijsses opgewekte, enthousiasmerende schrijfstijl genoten de Verkade-albums al snel een ongekende populariteit. In de twintigste eeuw werden er ongeveer 35 miljoen in omloop gebracht. Tot op de dag van vandaag zijn deze werken voor velen geliefde verzamelobjecten, verzamelalbums zo u wilt.